Anomalii ale apei


Atat de obisnuita, de cotidiana si de familiara, apa este totusi un lichid uluitor: are o serie de anomalii. Pentru apa parca n-ar exista legi; este ceva „altfel” in lumea substantelor. In natura si in experimente ea nu se comporta la fel ca alte substante. Dar, datorita capriciilor ei, viata a putut sa se dezvolte si sa existe in apa.

O anomalie a apei se refera la faptul ca aceasta este cel mai bun solvent din lume. Ea dizolva foarte multe substante, ramanand inerta, fara sa se modifice sub actiunea substantelor pe care le dizolva. Datorita acestei proprietati, apa a putut deveni purtatoarea vietii. Toate solutiile din organismele vii sunt preparate pe baza de apa. Ele se modifica prea putin in solutie, iar insusi solventul – apa – poate fi utilizat in repetate randuri.

Aceasta ar fi una dintre cele mai cunoscute anomalii ale apei, aceasta fiind cea mai populara deoarece, fiecare om stie un mic detaliu despre apa. Inca un lucru pe care nu multi il stiu este ca apa inghetata emana caldura : “Inghetand, apa cedeaza de asemenea multa caldura. Iata, de ce, in noptile geroase ale iernii se aseaza in sere butoaie cu apa: inghetand, ea degaja caldura, incalzind astfel, aerul.”

In afara de anomaliile acestea, exista multe alte lucruri interesante despre apa, dar va las pe voi sa le descoperiti si, eventual, sa lasati comentarii cu cele care vi se par a fi cele mai interesante.

articol realizat de Sică Lavinia Andreea.

Acest articol a fost publicat în tema lunii și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Anomalii ale apei

  1. Grigore Augustin spune:

    E tare anomalia despre apa chiar interesanta

  2. Diana Terevlej spune:

    @ Grigore Augustin: nu-i aşa? caută şi tu să aflii lucruri şi mai interesante

  3. Paraschiv Laura spune:

    Alt lucru fascinant la apa este caldura specifica ridicata.
    La apa, aceasta este de zece ori mai mare decat la fier. Totodata apa se incalzeste de cinci ori mai incet decat nisipul, dar si procesul de racire este lent. datorita capacitatii exceptionale a apei de a absorbi caldura, vietatile marine nu sunt niciodata amenintate nici de o puternica supraincalzire, nici de o racire excesiva. Foarte tare !

  4. Palanici Ana-Maria spune:

    Apa are caldura latenta de vaporizare si caldura latenta de topire foarte mari. Pentru a evapora apa dintr-un ceainic va fi nevoie de 5,5 ori mai multa caldura dacat pentru a o fierbe. Daca nu ar exista aceasta proprietate, multe lacuri si rauri ar seca repede pana la fund si viata din ele ar pieri.

  5. Diana Terevlej spune:

    ar trebui să învăţăm să respirăm pe sub apă ca să nu ne distrugă exploziile solare

  6. Diana Terevlej spune:

    adevărat…

  7. Nicoara Raluca-Ana-Maria spune:

    De asemenea,dintre toate lichidele, in afara de mercur, apa are cea mai mare tensiune superficiala. De aceea picatura de apa tinde sa se faca ghem. Picatura de apa este strnsa ca intr-un ambalaj in pelicula sa superficiala. Asadar, suprafata apei este intotdeauna acoperita cu o pelicula foarte subtire alcatuita din molecule. Pentru a o rupe este necesara aplicarea de forta si inca una destul de mare. Pe aceasta pelicula alearga insectele de apa, se agata larvele de tantari si se tarasc melcii cu cochiliile lor masive. Fizicienii au calculat ce haltera ar trebui atarnata de o coloana de apa de 3cm pentru a o rupe. Ar trebui o haltera uriasa – de peste o suta de tone!

  8. admin spune:

    omg, that’s a lot of weight in there!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s