Cutremurele induc anomalii termice la vulcanii activi


Este un titlu ciudat, nu? Greu de imaginat, dar adevărat.

Răspunzând la întrebarea „un cutremur regional poate cauza o creştere a activităţii vulcanice?” spunem că avem nevoie de măsurători sistematice din partea activtăţii vulcanice. O astfel de măsură este fluxul de căldură.

Existenţa unui satelit lansat din anul 2000 ce studiază fluxul global de căldură al activităţii vulcanice ne permite să explorăm modul prin care cutremurele şi activitatea vulcanică se leagă. 7 ani de examinare a fluxului de căldură la nivel global au dezvăluit 37 de „răspunsuri” vulcanice la cutremurele regionale. Fiecare răspuns este exprimat printr-o creştere a fluxului de căldură în termen de 1-21 zile de la declanşarea cutremurului.

Vulcanul răspunde în funcţie de magnitudinea cutremurului, de distanţa faţă de epicentru şi de orientarea focală a mecanismului cutremurului faţă de vulcan: mecanismul focal trebuie să fie aliniat cu cel de răspuns.

Din cele şapte mari creşteri globale a energiei seismice în perioada 2000-2006, 4 au fost urmate de o creştere a fluxului de căldură vulcanică la nivel mondial. Cel mai mare răspuns a implicat o creştere de 300% şi a fost urmat de cel mai mare cutremur din acea perioadă, şi anume cutremurul din Sumatra-Andaman, Indonezia (2004), ce a avut o magnitudine de moment (MW) de 9,3 grade. Acest cutremur a avut epicentrul Sumatra, dar undele cutremurului au provocat cel mai mare tsunami din istorie, care a afectat Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda si Myanmar şi în care peste 255.000 de persoane şi-au pierdut viaţa (cutremurul a avut loc la data de 26 decembrie 2004).

sursa

Reclame
Acest articol a fost publicat în tema lunii și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Cutremurele induc anomalii termice la vulcanii activi

  1. Palanici Ana - Maria zice:

    Studierea interacţiunii între cutremurele de pământ şi erupţiile vulcanice este un domeniu nou. Prin analiza unor înregistrări efectuate în Chile, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descoperit că până la de patru ori mai multe erupţii vulcanice s-au produs în cursul anului următor unor cutremure foarte mari decât în alţi ani.

  2. admin zice:

    mişto, asta chiar nu ştiam 😀

  3. Lazar Madalina zice:

    nici eu:))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s