Anomalii termice regionale


La inceputul anului 2006, vremea a fost neobisnuit de blanda pe intinse suprafete din America de Nord si in insulele arctice din vestul Europei, desi, pe de alta parte,au fost conditii de iarna grea in Asia, in Federatia Rusa si in unele parti din estul Europei. In Canada, iarna si primavara au fost cele mai blande din istorie; la fel si intervalul ianuarie-septembrie in Statele Unite, iar temperaturile lunare din insula arctica Spitsbergen (Svalbard Lufthavn) din ianuarie si aprilie au inregistrat noi recorduri ale maximelor, cu anomalii de +12,6°C si, respectiv, +12,2°C.

Caldura extrema persistenta a afectat o mare parte a estului Australiei, din decembrie 2005, pana la inceputul lunii martie 2006, fiind stabilite numeroase recorduri termice (de exemplu, la Sidney, in Australia, ziua de 1 ianuarie 2006 se situeaza pe locul doi in ierarhia celor mai calde zile de 1 ianuarie, cu o valoare de 44,2°C/111,6°F. Tot in Australia, primavara anului 2006 (septembrie-noiembrie) a fost cea mai calda, de la inceperea arhivarii datelor din observatii, in 1950. De asemenea, in Brazilia s-au produs valuri de caldura, din ianuarie pana in martie (de exemplu, 44,6°C/112,3°F, la Bom Jesus, pe 31 ianuarie – una din cele mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata in Brazilia).

Unele zone din Europa si din SUA au inregistrat valuri de caldura, care au adus temperaturi record in lunile iulie si august. In multe parti din SUA, temperatura aerului a atins 40°C/104°F sau mai mult. In Europa, media lunii iulie la suprafata solului a fost cea mai mare din sirul de inregistrari, cu 2,7°C mai ridicata decat normala climatologica.

Toamna anului 2006 (septembrie-noiembrie) a fost exceptionala pe mari suprafete din Europa. Acest anotimp a fost cu 3°C mai cald, comparativ cu normala climatologica, din nordul Alpilor, pana in sudul Norvegiei. In numeroase tari, toamna anului trecut a cea mai calda de la inceperea masuratorilor oficiale – din 1659 in centrul Angliei, din 1706 in Olanda si din 1768 in Danemarca.

Reclame
Acest articol a fost publicat în tema lunii și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s