Combustibili


Lemnul este utilizat în scopuri multiple și, în mai multe forme:

 • Cea mai importanta utilizare la nivel mondial este cea de combustibil: lemnul oferă 3.5 Wh / kg (1 metru cub de lemn este egal cu 0.147 tone echivalent petrol = 1480 kWh).

Arderea are loc în trei etape: in prima lemnul este uscat la temperaturi de până la 150 ° C, evaporand apa conținuta. Apoi, intre 150 ° C și 600 ° C are loc piroliza. Componentele gazoase din lemn sunt apoi eliberate și este format cărbune. În sfarsit, de la 400 la 1300 ° C, are loc oxidarea (arderea).

 • Lemnul mai este utilizat ca material de constructie: case de lemn, poduri, la sinele de la caile ferate, mobila, parchet, diferite elemente de design interior;
 • Lemnul este utilizat si in industrie, din acesta se foloseste in special celuloza si lignina: din lemn se face hârtie (celuloza),plăci aglomerate din lemn (PAL), placi din fibre de lemn (PFL) și alte sortimente de panouri prefabricate, lacuri si vopsele, lipici (lignina), diferite materiale sintetice, rasini, etc.
 • Lemnul mai este folosit in arta, alimentatie, etc.

Benzina, este un amestec lichid derivat din petrol, care este compus în principal din hidrocarburi lichide (având între șase și zece atomi de carbon în moleculă) și care este imbunătățit cu benzenuri, pentru a mări cifra octanică, folosit drept combustibil în motoare cu combustie internă.

Inainte de inventarea motoarelor cu combustie internă, benzina era vândută în sticle mici, ca un tratament împotriva păduchilor și ale ouălor acestora. Acest tratament nu mai este comun datorită riscului mare de incendiu și riscului dermatitei.

În timpul Războiul Franco-Prusac al anilor 1870-71, pétrole (benzină) era adunată în Paris pentru a fi folosită împotriva unui posibil atac Prusac asupra orașului. Mai târziu, în 1871, s-au răspândit zvonuri în oraș, privind așa-numitele pétroleuses, femei care foloseau benzină pentru a incendia clădirile orașului.

Benzina este de asemenea folosită ca inhalant psihoactiv.

Gazul petrolier lichefiat, abreviat GPL sau LPG, este un amestec de hidrocarburi gazoase, livrate în butelii sub presiune, în stare lichefiată.Este folosit drept combustibil pentru încălzire și autovehicule. În ultimul timp a început să înlocuiască hidrofluorocarburile ca agent de propulsie în sprayuri, precum și ca agent frigorific, în scopul evitării distrugerii stratului de ozon.

Principalele componente ale amestecului sunt propanul și butanul, aflate în proporții relativ egale. Mai pot fi prezente mici cantități de propilenă și butilenă. Pentru a sesiza olfactiv eventualele scăpări, în butelii se adaugă mici cantități de etantiol (etilmercaptan). Standardul internațional pentru GPL este EN 589, adoptat și în România ca SR EN 589.

articol scris de Săvulescu Luana

Reclame
Acest articol a fost publicat în tema lunii și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Combustibili

 1. Palanici Ana-Maria zice:

  După starea de agregare combustibilii se clasifică în combustibili solizi, lichizi și gazoși. La combustibilii solizi și lichizi compoziția se exprimă în fracții (sau procente) masice, iar proprietățile lor fizice și chimice se exprimă raportate la un kilogram (kg). La combustibilii gazoși compoziția se exprimă în părți (sau procente) volumice, iar proprietățile lor fizice și chimice se exprimă raportate la un metru cub normal (m3N).[1][2]

  După modul de obținere combustibilii se împart în naturali și artificiali.[2]

  După puterea calorifică inferioară raportată la masa inițială[3] combustibilii se clasifică în:[2]

  combustibili inferiori, cu puterea calorifică inferioară sub 12,56 MJ/kg (3000 kcal/kg),
  combustibili medii, cu puterea calorifică inferioară între 12,56 – 20,93 MJ/kg (3000 – 5000 kcal/kg),
  combustibili superiori, cu puterea calorifică inferioară peste 20,93 MJ/kg (5000 kcal/kg).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s