Stiinta si religia


Papa Benedict lauda stiinta, dar insista ca Dumnezeu a creat lumea

„Stephen Hawking greseste”, declara Papa Benedict al XVI-lea, care sustine ca Dumnezeu a creat universul, transmite CNN.

Celebrul om de stiinta a argumentat intr-o carte publicata luna trecuta ca Universul a luat nastere datorita actiunii spontane si inevitabile a legilor fizicii,iar Divinitatea nu a avut niciun rol in acest proces de creatie.

De fapt, Papa Benedict a laudat si binecuvantat stiinta si oamenii de stiinta intr-un mesaj adresat Academiei Pontificale de Stiinte. Dar el a subliniat pe de alta parte, destul de clar, ca rolul stiintei este acela de „a-l descoperi” pe Dumnezeu in Univers.

„Oamenii de stiinta nu creeaza lumea; ei o studiaza si incearca sa o imite”, a spus Papa.

Observatiile si perceptiile „ne determina sa admitem existenta unei „Ratiuni atotputernice”, diferita de cea a oamenilor si care face posibila existenta acestei lumi”.

Intr-o noua carte a lui Hawking,  scrisa impreuna cu fizicianul american Leonard Mlodinow astrofizicianul sustine teoria conform careia pentru crearea universului nu a fost nevoie de interventia unei forte divine, iar Big Bang-ul a fost rezultatul „inevitabil” al legilor fizicii.

Practic, Universul a fost o creatie spontana guvernata de legile fizicii, teorie ce contrazice vechiul model newtonian care sustine ca Universul a fost plamadit de un Creator pentru ca altfel nu ar fi putut lua nastere din haos.

„Pentru ca exista o lege precum cea a gravitatiei, Universul poate lua nastere chiar si din nimic (…) Creatia spontana este motivul pentru care exista Ceva, in loc Nimic si motivul care face ca si Universul sa existe si noi sa existam”, spune Hawking in noua sa carte.

„Faptul ca noi oamenii – care suntem practic colectii de particule fundamentale din natura – am ajuns atat de departe in intelegerea legilor care ne guverneaza pe noi si Universul din jurul nostru – reprezinta un triumf”, spune unul din cei mai respectati oameni de stiinta contemporani.

In cea mai cunoscuta cartea a sa, „O scurta istorie a timpului”, aparuta in 1988, savantul nu excludea posibilitatea ca Divinitatea sa fi avut un rol in crearea Universului. „Daca descoperim o teorie completa, va fi triumful suprem al ratiunii umane, pentru ca atunci vom ajunge sa cunoastem <mintea lui Dumnezeu>”.

articol realizat de Dinica Ana-Maria

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s